"Pottery is back" er navnet på en utstilling i Kunstnerforbundet som vi besøkte i forbindelse med oppgaven vår. Men har keramikken egentlig vært borte? 

Det har vært en iskald januar i Oslo, men på kunstlinjene har vi varmet oss på varmen fra keramikkovnen. Vi har hatt besøk av kunstner og keramiker Ann Kristin Einarsen, som har lært oss hvordan vi kan lage egne gipsformer og støpe i porselen. I disse digitale tider er det utrolig hvor deilig det føles å kunne lage noe med hendene! I valget mellom noe konseptuelt og noe man virkelig kunne bruke, valgte 90% av elevene å lage kopper, boller, flasker og tekanner. Kanskje sier det noe om at vi alle lengter etter større kontakt med der tingene kommer fra, ja, til og med å lage dem selv når vi kan.

I kunstfeltet snakkes det om den nye materialiteten, i kaffebarene brennes kaffebønnene på bakrommet, brød bakes med lokalt mel, ølen brygges i mikrobryggerier hjemme på vaskerom rundt i byen, grønsakene dyrkes på balkongen og klærne er kjøpt i bruktbutikk. Alt sammen er del av samme trend. Vi vil tilbake til noe opprinnelig, vi vil ha god samvittighet i forhold til miljø og medmennesker som jobber på fabrikker i Asia et sted, og aller helst vil vi lage tingene våre selv!