Studentgourmet005

Fra epleskrell til brød

Del på Facebook

Tidlig i høst lagde linjevalg 2-faget «Studentgourmet» eplekake og eplesyltetøy til hele skolen. Epleskrellet hadde vi på et stort syltetøyglass sammen med kaldt vann. Kristin lærer lovte at dette om noen uker skulle bli et både sunt og godt brød og en deig som vi kunne ha hele resten av året. Det var vel ikke alle som var helt overbevist i starten…

Etter to uker var skrell og vann blitt til cider. Så fulgte ei helg der vi delte på å ha «surdeigsvakt». Hver dag blanda vi litt cider med mel og lot det stå natta over før vi igjen blanda inn mer mel og cider. Etter tre uker med venting og deretter blanding, var Den Store Bakedagen der og vi kunne nyte rykende ferskt brød av vår helt egne surdeigskultur.

Nå bor surdeigkulturen vår i kjøleskapet på Herregårdskjøkkenet. Denne kulturen mater vi opp med mel og vann hver gang vi skal bake. Og før brødene går i ovnen tar vi av en liten bit deig som blir kultur til neste bakedag. Surdeigen holder seg i mange år så lenge den mates opp eller bakes med ca. hver annen uke.  

Lyst til å prøve?

Oppskrift på Studentgourmets surdeigskultur:

Steg 1:
Fyll et stort syltetøyglass med epleskrell og vann og sett kjølig, f.eks. i en kjeller. Pass på at lokket ikke er skrudd helt igjen slik at gasser som dannes får sive ut.

Etter ca. to uker når blandingen har begynt å boble, lukter syrlig friskt og har blitt litt grumsete, er du klar for steg to.

Steg 2
Dag 1: Sil fra epleskrellet og kast det. Bland en tredjedel av cideren med hvetemel i en bolle til en lett klissete deig. Sett bollen på benken med en tallerken som lokk til neste dag.

Dag 2: Blandingen fra dag 1 skal nå ha blitt fuktigere og ha tydelige bobler. Tilsett den andre tredjedelen av cideren og hvetemel til en lett klissete deig. La bollen stå med lokk på benken til neste dag.

Dag 3: Bland blandingen fra dag 2 med resten av cideren og hvetemel til en lett klissete deig. Sett bollen på det varmeste stedet i kjøleskapet til neste dag.

Dag 4: Bakedagen! Finn en oppskrift på fint eller halvgrovt surdeigsbrød du synes ser spennende ut og sett i gang! Husk å ta av litt av surdeigen og sett i et glass i kjøleskapet til neste gang du skal bake. Dette kalles en surdeigskultur. Kulturen må tas før du har salt og evt. gjær i deigen.

God baking!