Geometri3 1

Bak kulissene i Kost og Mask

Del på Facebook
Kostyme og maskering, forkortet til Kost og Mask, er en riktig sammensatt gruppe som består av flere "undergrupper": Kostyme, sminke, scenografi, snekring og PR. På tross av individuelle oppgaver, jobber hele gruppa mot et felles mål, nemlig å sette rammene rundt skuespillerne på scenen og forsterke stykkets troverdighet.

Fryktelig gøy

I det ene hjørnet sitter sminkørene Liv Charlotte Thronæs og Martine Haakonsen, som har brukt dagen til nå på å organisere hvem som skal sminke hvem, og til å kategorisere vanskelighetsgraden til de ulike rollene.
- Vi har kategorisert rollene i "Grunnsminke", "Grunnsminke +", "litt mer avansert sminke" og en gruppe som vi ikke helt vet hvor vi skal plassere, ler Liv Charlotte.
Selv om vi er flere uker unna musikalpremieren, betyr ikke det at sminkørene ikke sminker.
- Jeg har øvd meg på å sminke dansere, og i morgen skal jeg begynne på Benjamin. Det er fryktelig gøy. Han skal få brannsår over øyet og på armen, sier Liv Charlotte. Martine skal på sin side sminke de fjonge fruene og Vinterdronningen, og ser frem til det.

Lager kostymer fra bånn av

I et annet hjørne finner vi noen som jobber med kostymene til skuespillerne. Kristin Omsveen og Anna Cecilie Tromop arbeider med kostymene til Camilla og Vinterdronningen. De forteller at de fleste ikke har drevet stort med kostymedesign før, likevel får de muligheten til å lage kostymer helt fra bånn av.
Men hvordan går man egentlig frem når man skal lage et kostyme?
- Først må man finne stoff og tegne mønster. Deretter legger man mønsteret på stoffet og klipper. Til sist syr man det sammen, men innimellom disse trinnene er det uendelig mange prøvinger med skuespillere, forteller Kristin.

Engasjert i flere grupper

Til sist har vi snakket med Johanne Sofie Anderson og Thea Flø Edvardsen. Johanne er med i Kost og Mask samtidig som hun spiller i musikalorkesteret. Hun har allerede sydd et forkle, og skal senere begynne på et skjørt og på Bøddeline-kostymet.
- Det er et veldig fint forkle, jeg har lyst på det selv, sier hun med et lurt smil. Hun forteller at samholdet i Kost og Mask er bra. Man hører på musikk og hjelper hverandre på tvers av "undergruppene" og individuelle oppgaver. Det er en stor trygghet å få tips fra andre når man selv ikke har mye erfaring med oppgavene som skal utføres.
- Det er godt å få hjelp av andre, for de er så flinke, legger Johanne til.
Thea Flø har på sin side bidratt til årets musikalplakat, som inngår i PR-gruppens arbeidsoppgaver. Det er hennes originalskrift man ser på plakaten og i brosjyrene. Ved siden av dette synger Thea i musikalkoret. Man er altså ikke nødt til å bare velge én musikalgruppe, men man kan delta i flere grupper.
- Jeg tror årets musikal kommer til å bli dritbra, avslutter Johanne.