KafeUbuntu.jpg

KAFÉ UBUNTU

Del på Facebook

-Psssssccchhhhht! Lyden av en melkesteamer suser og gjør seg hørbar mellom kafémusikken som brer seg mellom de fargerike sofaene i lokalet.


-Skal det være en cappuccino?, spør Valdemar bak disken.

Lukten av en ferskkvernet kaffe kiler oss litt i nesa når det er vår tur til å bestille.

-En cappuccino og en sjokoladecookie, takk!

Vi er ikke på kaffebrenneriet, selv om viben her like gjerne kunne vært fra en fancy Oslo-kafé på løkka. Baristagjengen bak kafébenken er helt vanlige Rønningenelever, som har nylig fullført 8 ukers baristaopplæring på folkehøgskolen, og betjener nå kafeen med den største ro og overbevisning.


SOSIALT: Mette tar seg god tid til en prat før medelevene bestiller fra kaffemenyen.


Hjertet av Rønningen

- Jeg vil si at Kafé Ubuntu er hjertet av Rønningen. Det er et viktig samlingspunkt som gjør det trygt å møte ulike elever og skape nye relasjoner, sier andreårseleven Julie - som i år har bidratt sterkt i forvandlingen av ferske elever på veien til profesjonelle baristaer. 

Ordet Ubuntu er lånt fra Sør-Afrika og kan defineres som en livsfilosofi som løfter opp fellesskapet; "Jeg er fordi vi alle er", eller "et menneske som blir menneskelig gjennom et fellesskap". Elevene på Rønningen lever ut denne afrikanske livsfilosofien i praksis mellom kaffe latte, kaféprat og nye relasjoner.


Magiske øyeblikk

-Å stå i Kafé Ubuntu er en fantastisk mulighet til å helt naturlig snakke og bli kjent med både medelever og lærere man ikke hadde hatt muligheten til å prate med tidligere, forteller Even engasjert. 

-Kafeen er et samlingspunkt for alle på Rønningen. Der er det alltid noen som vil spille kort, slå av en prat med eller bare chille i de myke sofaene, fortsetter han.

Les mer om skolens fasiliteter her

-Hva er din beste opplevelse i Cafe Ubuntu?

-Min beste opplevelse var natt til 1.desember, kommer det kjapt fra Even. Hele skolen var samlet i en julepyntet kafe og telte ned til midnatt da julen for alvor skulle starte på Rønningen. Allsang, pepperkaker, klementiner og kakao skapte en helt magisk stemning.


Åpner muligheter videre

Hvert år reiser valgfaget til det anerkjente kaffebrenneriet Den Gyldne Bønne. Her får elevene lære mer om kaffe som råvare og se på brenneprosessen, samtidig får de prøvesmake flere ulike typer kaffe. For enkelte av elevene danner valgfaget grobunn for en lidenskap - og åpner jobbmuligheter videre i studentlivet. 

 

EKSKURSJON TIL DGB: En engasjert baristagjeng på fagtur til Den Gyldne Bønne. 

 

For tidligere Rønningenelev Joakim Caspar Meen (21) har timene fra kafé Ubuntu bidratt med relevant erfaring og kompetanse når han skulle finne seg jobb i Oslo. 

-Jeg fikk jobb på kaffebrenneriet i Oslo nå i sommer, og overgangen gikk nokså greit siden jeg hadde en grunnforståelse av espressobaserte drinker. Jeg hadde også kunnskaper om hva en god og dårlig espresso er - og ikke minst hvordan man utviser god service. Kafé Ubuntu er en roligere arena å øve seg på baristajobben, hvor man får god tid på å bli trygg på baristarollen.

 

FRA UBUNTU TIL KAFFEBRENNERIET: Joakim gikk rett fra fullført baristakurs på Rønningen til jobb på Kaffebrenneriet i Oslo.

 

-Hva savner du mest fra Kafé Ubuntu?

- Jeg savner alle samtalene med elevene, og stemningen jeg var med på å forme. At man fikk lov til å prøve seg fram på en ekte baristamaskin og leke seg med baristayrket var veldig fint for meg. Viben man skaper i Ubuntu påvirker hele miljøet på skolen. 

 

Les mer om hvilke valgfag du kan velge på Rønningen her