Høsten 1969 åpnet Rønningen Folkehøgskole for sitt første kull. I år feirer vi derfor 50-årsjubileum for Rønningen Folkehøgskole!
Gjennom 50 år har Rønningen Folkehøgskole vært en sentral aktør i folkehøgskolelandskapet, og ikke bare har anlegget blitt oppgradert gjennom årene, men Rønningen har gjennom hele perioden vært i front med tanke på pedagogisk arbeid og utvikling av metoder for arbeid med unge mennesker.
Jubileet ble markert på Rønningen helgen 25. - 27. oktober med et program der årets elever fikk vist hva Rønningen er i 2019 og tidligere elever og ansatte fikk møtes og feire. Sammen med inviterte gjester ble Rønningens 50 år markert med en stor felles jubileumsfeiring i den nye flerbrukshallen, og jubileumsgudstjensten i Grefsen kirke søndag som en flott avslutning.
Det hele startet med elevenes huskonsert fredag. Foreldre og foresatte var invitert til foreldrehelg, tidligere elever og ansatte til jubilantsamling der 50, 40, 30, 20 og 10-årsjubilantene spesielt ble markert. Det var foredrag, besøk på linjer, omvisning på det nye anlegget, Ten Sing Norway premiere og god mat gjennom helgen!
Under festforestillingen i hallen fikk 50-årsjubilantene fra 1969 utfolde seg på scenen med sanger fra sitt reportoir, mens flere av de første elevene fortalte om hva Rønningen hadde betydd for dem.
40-årsjubilant Ruth Wilhelmine Meyer er en anerkjent klangbasert vokalkunstner og multivokalist og hun trollbandt forsamlingen med sin eksperimentelle uttrykk. Marthe Wang er 10-årsjubilant og hun delte en låt fra sitt kommende album i tillegg til hennes mest kjente sang; Til deg. Begge har nylig vunnet Tonos Edvard-pris i hver sin sjanger.
Programlederne Mari Tesdal Hinze (ass. rektor) og Øyvind Rudolf Sønnesyn Berg (elev 11-12) tok oss gjennom historien, der vi fikk høre om oppstarten, Rønningens arbeid med regler, samhandling og fellesskap på skolen, musikalarbeidet, det internasjonale engasjementet og samarbeidet med eierorganisasjonen KFUK-KFUM.
Festtalen ble holdt av nabolagets Knut Aril Hareide, med temaet: Rønningen sett utenfra. Han tegnet et bilde av Rønningen som juvelen blant folkehøgskolene. Vi kunne ikke vært mer enige.
Under arrangementet ble også Rønningens nye solcelleanlegg offisielt åpnet, til stor applaus fra salen.
Til åpningen av Nye Rønninge i 2017, fikk vi vår egen salme: Der himmel og Jord møtes. Denne ble fremført av elevene på avslutningen av festforestillingen, og den avsluttet også jubileumsgudstjenesten søndag. Rønningen salmen sier noe om hvem rønningen er, som kristen, grønn og global skole:
Her kan jeg legge det jeg bærer med meg,
all min lengsel, min tvil, min tro.
Lure på livet, stå i en korsvei. Hvordan skal spiren gro?
Ref.
Vi samles rundt samme bord. Søker ro der himmel møter jord.
Et under, et feste som støpesder himmel og jord møtes.
Her kan jeg også være med å skape
og forvalte et verk så skjørt.
Mye å elske, og alt å tape.Hvem har min dag berørt?
Ref.
Vi samles rundt samme bord. Søker ro der himmel møter jord.
Et under, et feste som støpes der himmel og jord møtes.
Her kan jeg starte reisen ut i verden
med min søster i nord og sør.
Blikket skal løftes, nå starter ferden. Hva hvis jeg ikke tør?
Ref.
Vi samles rundt samme bord. Søker ro der himmel møter jord.
Et under, et feste som støpes der himmel og jord møtes.