I vår første skoleuke for 19-20 kullet deltok hele Rønningen på Klimabrølet foran Stortinget. Mange tusen mennesker var møtt opp for å gi en klar og tydelig beskjed til politikerne våre om at de må gjøre nødvendige vedtak og sette i gang tiltak for å ta vare på den kloden vi har. Klimaforandringene er merkbare, og det er den kommende generasjonen, våre elever, som må bære byrdene.
Mange elever er engasjerte i klimaspørsmålet, og Rønningen som skole setter klimakampen på dagsorden. Dette er en sak som alle elever må forholde seg til, samtidig somvisom skole og skoleslag også måoss i speilet og vurderevår egen praksis. I skrivende stund etablerer Rønningen solcelleanlegg på skolens tak – det nest største i Oslo, vi har jordvarme, og tar grønne valg i hverdagen, gjennom vår egen matproduksjon og i undervisningen. Alle elever har reisekort for kollektivreiser, men vi må se nærmere påvår egen reisevirksomhet- studieturene.
Folkehøgskolene står her i et vanskelig dilemma. Vi ønsker miljøbevisste unge mennesker som både tar miljøbevisste valg og som opparbeider seg et nyansert verdensbilde. Mange oppnår dette gjennom studieturer til land i Sør. Mange opplever en verden der fattigdom er et problem, men også et problem som kan løses. Dette er f eks en viktig del av undervisningen på linja SE:Verden. Samtidig er dette en undervisning som innebærer flyturer til både Sør-Afrika og Israel/Palestina. Dette er et dilemma. Andre linjer reiser med fly til Brasil, Japan, USA og ulike destinasjoner i Europa.
Folkehøgskolene blir nødt til å kutte ned antall flyreiser uten å kutte ned kampen for en mer rettferdig verden. Derfor planlegger nå fire av våre linjer å endre studietur fra flytur til Japan/USA, til en mer miljøvennlig og lenger tog- og busstur til Berlin.
"Man trenger ikke å reise mindre for å være mer miljøvennlig"- sier Jens Emil, lærer på en av linjene som planlegger Berlintur. Han tror at å flytte reisen fra USA til Berlin kommer til å forbedre kvaliteten og opplevelsen til studentene.
Dette er en trend som går gjennom hele folkehøgskolelandskapet. Nylig lagde Dagsrevyen en sak på dette (spol til 30:50 ut i sendingen). Folkehøgskoler setter seg som mål å kutte ned til èn flyreise pr linje. Noen går lenger. Musikklinjen på Fana kutter sine flyturer til New York fra neste år. De skal reise med buss i Norge og Danmark. Samtidig kutter Buskerud Folkehøgskole samtlige flyreiser fullstendig.
Det som er fantastisk med folkehøgskole er hvor rakst vi kan snu oss rundt. Vi vil være med å endre verden og skal starte med oss selv.