Takkegudstjeneste TUTU 2 2022.png

Rønningen med hyllest til Desmond Tutu

Del på Facebook

Under takkegudsjeneste for Desmond Tutu i Oslo Domkirke deltok elever fra Rønningen med sangen Thuma Mina, til glede både for kronprinsparet, statsministeren og alle TV-seerne hjemme.

 

Desmond Tutu døde 2. juledag 2021 i Cape Town. Tutu var både erkebiskop, aktivist og fredsprisvinner, og en sentral stemme i kampen mot Apartheid og all form for undertrykkelse og urettferdighet.

Rønningen Folkehøgskole har deltatt ved flere møter med Tutu siden folkefesten i forbindelse med fredsprisen i 1984, og det var en ære å bli spurt om å delta ved takkegudstjejesten, der kun 50 personer kunne være til stede grunnet restriksjonene som gjelder for tiden. 

Rønningen stilte med 5 elever, 4 sangere og en bassist, og de framførte salmen Thuma Mina, slik Hugh Masakla har tolket den.

Prinsessen satte i gang applausen etter framføringen, og sangen bidro til å få litt av den sør-afrikanskje stemningen inn i kriken denne dagen.  Se innslaget her: https://tv.nrk.no/se?v=DMPP21290022&t=1288s

Rønningen Folkehøgskole har lang tradisjon med partnerskap med South Africa YMCA, og skolen har årlige solidaritetsprosjekter med Sør-Afrika. Tutus stemme har også gitt oss begrepet UBUNTU, som preger mye av livet på skolen.  En afrikansk livsanskuelse der felleskapet er det viktigste for å være et menneske. Jeg er, fordi du er. A person is a person through other persons, slik Tutu har sagt det.