Cafe Q 1

Smuler er også brød

SE:OSLO
Del på Facebook


Dagens blogginnlegg er skrevet av Vilde: 

To dager i uka får jeg og Thea lov til å møte Oslos tøffeste tenåringer. I krypten (kjelleren) i Domkirka ligger en hyggelig liten kafé som har åpent to ganger i uka – nemlig Kafé Q. Der er det rom for alle tenåringer som har lyst på litt gratis suppe, en god samtale og et sosialt fellesskap.

I dag var andre dagen min på Kafé Q. Det er en våt og kald novemberdag, og jeg skynder meg gjennom Karl Johans gate mot Domkirken. Blant sinte bilister, stressede mennesker og høye lyder finner du en ubeskrivelig ro rundt domkirka. På baksiden blir du møtt av en svær, tung, kastanjebrun dør med en rekke ringeklokker vedsiden av. «Kafé krypt» står med store, svarte blokkbokstaver på midten. Jeg trykker på den, og døren lukkes opp. Innenfor døra blir jeg møtt av gatepresten, Jan Christian, som tar meg hjertelig imot med det bredeste smilet en kan tenke seg – og en rekke gjøremål. Klokken er ca 13.00 og det er kun en time til kaféen åpner. Blomkålsuppa og vaflene skal lages, lysene skal tennes, kaffe skal kokes og krypten skal gjøres om til kafé. 

Vildecafeq

Da alt er klart, setter vi oss ned og tar en kaffekopp mens vi venter på at tenåringene skal komme. Vi snakker om lette, ubetydelige temaer så ventetiden skal bli kortere. Men i hode surrer tankene og spørsmålene. Hvem kommer i dag? Har vi møtt de før? Kommer det mange? Er det nok vaffelrøre? Kommer noen til å åpne seg for meg i dag? Før jeg rekker å få tenkt noen av tankene ferdig, kommer det ei nydelig 14-åring inn. Vi kjenner henne igjen fra forrige gang vi var der, så lettelsen er stor. Den neste timen snakker vi løst og fast mens hun deler, lytter og koser seg med suppa. Samtalen går lett, og de andre frivillige setter seg ned ved bordet sammen med oss. Latteren runger i de tunge murveggene, og stemningen er god. Plutselig velter det inn ungdom etter ungdom. Noen er 17 år, andre er 21. Alle med hver sin historie og sine erfaringer. Alle har hver sin unike egenskap som beriker kaféen på ulike måter. Og alle tar de seg godt til rette i hjertet ditt.

Vilde