10811581 10152863722529883 1377829626 N

Praksis på Maritakafeen

Del på Facebook

 

Hei bloggen.

Vi har vært utplassert i praksis på Maritakafeen i to fantastiske uker. Det er kanskje rart å si at det er fantastisk?

For på Maritkafeen har vi fått møte mennesker som har en utrolig tøff hverdag. Vi har møtt rusmisbrukere, prostituerte og arbeidsinnvandrere som lever på gata. Noen av gjestene på Marita har mistet alt de har av både familie og et sted og bo. Rusen er ofte det som er livet deres, og de klarer rett og slett ikke å leve uten.

På Maritakafeen kommer de til en koselig plass hvor det er varmt, en plass som kan tilby dem noen klær og et sted de kan få billig mat og varm drikke. I tillegg er det utrolig mange flotte frivillige som jobber på Maritakafeen, som setter seg ned, lytter og snakker med gjestene. Ofte deler gjestene fra sin ”bagasje” og hverdag, og ofte får man høre om triste skjebner og sterke fortellinger. Midt i alt dette har vi hatt det fantastisk i praksis. For på Maritakafeen blir gjestene behandlet som mennesker. På kafeen er ikke rusen i fokuset, men mennesket.

Som frivillig jobber man med forskjellige oppgaver. Vi blir delt opp i forskjellige team hvor noen står i kafeen, noen går oppsøkende runder i byen på kvelden, noen jobber med klesutdeling og resten sitter sammen med gjestene.

Det er givende og utrolig koselig å sette seg ned sammen med gjestene i kafeen over en kopp te eller kaffe for å lytte og prate. Noen ganger opplevde vi å ikke få sagt så mye, fordi gjesten hadde så mye å fortelle, andre ganger delte vi bordfelleskap i taushet. En god samtale handler om å være likeverdige rundt bordet. Vi har hatt mange gode samtaler på Marita i løpet av disse to ukene.

Gjestene på Marita har delt utrolige historier og levd liv med oss. Ukene på Marita har lært oss å se forbi noen vanlige fordommer og stereotypier. Det å se de samme gjestene hver dag er en stor glede, de rørte noe i oss og vi kjente at vi brydde oss om disse menneskene som kommer for å varme seg litt, sitte ned og bare være for en liten stund, før de må ut i kulden igjen.

De lever litt av et liv, likevel sitter de fleste av gjestene og smiler og viser takknemlighet for en jakke, litt suppe, et smil og en prat.

Disse to ukene i praksis har vært helt fantastiske, det har vært lærerikt og spennende. Takk ”Marita”,-  for alle gode samtaler. Vi er takknemlige for å ha møtt mennesker. 

-Marianne og Marte

 

Da vi var i praksis laget NRK denne nyhetsaken om Maritakafeen: 

"Frykter at Maritakafeen må legge ned uten støtte

Maritakafeen kan stenge hvis de ikke får penger i neste års budsjett. En av grunnene til avslaget er at den ligger akkurat der rusmiljøet er, midt i sentrum."

Les mer:

http://www.nrk.no/ostlandssendingen/frykter-at-maritakafeen-ma-legge-ned-uten-stotte-1.12032062