Gruppe Med Palme

Hele skolen i Montenegro

Del på Facebook

Torsdag 6. mars 2014 dro 2 store busser og 2 minibusser fullpakket av elever på vei til Montenegro fra Rønningen folkehøgskole. Etter en båttur med Kiel-ferga og noen timer (ca. 30 timer) på buss, var vi fremme på Hotel Delfin i Montenegro, Bijela. Her skal vi tilbringe de neste tre ukene, bli kjent med landet, historien, kulturen - og forhåpentligvis bli kjent med noen montenegrinere.

Sosiallinja har vært på besøk på landets eneste barnehjem. Der bor det 108 barn i alderen 0-18 år. Først møtte vi direktøren, sosialarbeiderne og andre ansatte og fikk en liten omvisning - vi kom inn i et rom hvor det var ca. 10 gutter i alderen 9-10, og vi møtte tidenes koseligste dame. Hun forklarte at hun er både mamma, pappa, onkel, tante og hele slekta for barna.

Etter det første besøket, satt vi igjen med mange inntrykk. Vi fikk inntrykk av at det var et trygt og godt sted å vokse opp, og at de ansatte virkelig brydde seg om barna. Standarden var overraskende bra, og det var kosebamser overalt, både på soverom og kontorer. Selv om vi ble overrasket over hvor fint det var, så vi allikevel at det var et barnehjem. Sengene sto på rad og rekke og det var mange barn på et rom. Barna går på skole, og det virket som om at barnas behov ble dekket der.

Vi dro tilbake dagen etter og fikk leke med de yngre barna. Selv om det var litt kommunikasjonsvansker, gikk dette også overraskende bra. Et smil, litt lek og sang var alt som skulle til for å glede. 

Vi sitter igjen med gode opplevelser og gleder oss til å dra tilbake neste uke.

Charlotte og Thea

PS: Vi har også vandret mye langs stranda, drukket litt (altfor mye) cola og spist god mat.