Tr1

Besøk på Robben Island

SE:VERDEN
Del på Facebook

T/R Verden er på plass i Cape Town. Etter to dager med Homestay i Mitchells Plain, Cape Flats,  har vi flyttet oss til sentrum av Cape Town, der vi bor på The Backpackers. 

I Cape Flats besøkte vi YMCAs Helse og HIV Aids-programmer, før vi hadde dugnad på deres nylig overtatte leirsted. Dagen derpå dro vi opp i fjellene rundt Stellenbosch og Franshoek, og besøkte vinfarmen Solms Delta som har innført en sosial profil for sine ansatte, med sikker arbeidsplass, kor og band, barnehage, skole og egen helsearbeider. Dette er uvanlig i disse distriktene cg setter en ny standard for arbeidsmiljø i denne bransjen.  Vi smakte også på vinen, og den var svært god.

Det er en stor kontrast å reise fra disse områdene til Cape Township største township, Khayelitsha. Her besøkte vi Eunice Mlotywa, og hennes Iliwa Project. Eunice er en dame med stor kjærlighet til alle rundt seg, og lager arbeidsplasser for kvinner, har suppekjøkken for eldre, og «samtaleweekender» for ungdom en helg pr. måned. Rønningen folkehøgskole har gjennom flaskepantprosjektet donert to symaskiner til Iliwa de senere årene, og dette har vært med på å skaffe inntekter til Eunices arbeid.

Vi inviterte med Eunice og noen av ungdommene på vårt besøk til Robben Island. Gjennom vår kontakt med den tidligere politiske fangen, Thulani Mabaso, fikk vi en egen tur, som også inkluderte et besøk inne i  Nelson Mandelas celle. Dette er ikke lenger vanlig på turene til Robben Island, da turister har tatt med seg eiendeler utstilt i cella.

Nå ska T/R Verden utforske Cape Town noen dager til, før vi flytter opp til Cape Town YMCA på Observatory, og begynner praksisperioden der neste uke.