Bilde

T/R Verden på sykkeltur i Soweto

SE:VERDEN
Del på Facebook


T/R Verden har startet sin 5 uker lange studietur i Sør-Afrika. De første dagene tilbringes i Soweto, og for å bli godt kjent med det sosiokulturelle miljøet her, har vi syklet rundt i ulike bydeler. Soweto er en forkortelse for South Western Townships, og er den største townshipen i Sør-Afrika. Her bor i dag ca. 5 millioner mennesker, og vi finner alle samfunnslag her. Under Apartheid var dette en bydel kun for svarte, da svarte måtte bo i en township på grunn av raseskillelovene, helt uavhengig av om de kunne ha råd og lyst til å bo et annet sted. I dag velger mange å bo her, til tross for at de rent økonomisk og med demokratisk like rettigheter for alle har mulighet til å velge å bo akkurat hvor de vil. Derfor finner vi helt ulike miljøer i Soweto. I løpet av sykkelturen i nabolaget til Lebo's Soweto Backpackers har vi opplevd mange ulike bomiljøer og samfunnslag.

Soweto har et godt renomé. En av gatene i Orlando West huser til og med to Fredsprisvinnere, Erkebiskop Emeritus Desomnd Tutu, og Eks-president Nelson Mandela. Viktige historiske hendelser i Sør-Afrika har hatt sitt utspring i dette nabolaget, og ikke minst Soweto Uprisning, barn og unges opprør mot Apartheid regjeringens beslutning om at all undervisning skulle foregå på undertrykkernes språk, Afrikaans, er godt dokumentert i Hektor Pieterson Museum. Planleggingen forgikk i Soweto YMCA, der Nelson Mandela trente boksing på 40-tallet. 

Om et par dager skal elevene flytte inn hos familier i Soweto for å komme ende mer innpå kulturen her. Det kommer til å bli fine opplevelser.