FHS Demonstrasjon.JPG

Demokrati i praksis

SE:OSLO SE:VERDEN
Del på Facebook

T/R Verden og SE:Oslo hadde denne onsdagen i oktober en dag full av erfaringer rundt temaet demokrati.  Vi begynte dagen hos Nobels Fredsenter i utstillingen Be Democracy - et opplegg der vi ble utfordret på problemstillinger demokrati og sosiale medier.

Nobels Fredsenter 1.JPG

 

Nobels Fredssenter 2.JPG

Siden forflyttet vi oss til Stortinget, der vi spilte rollespillet Minitinget i Stortiongets underjordiske ganger. Rollespillet gjenspeiler de demokratiske prosessene i Stortinget, og elevene deles i fire partigrupper; Folkepartiet, Tradisjonspartiet, Uavhengighetspartiet og Økopartiet med ulik mandagfordeling. Deretter debatteres fire case i underliggende komiteer.  Man må gjøre research, delta i TV debatter, forhandle i komiteer og pratigrupper og stemme i hovedforahdlingene.  Denne gangen ble det stilt mistillitsforslg, og regjeringen måtte gå.

Minitinget 1.JPG

 

Minitinget 2.JPG

Rollespill er en fin måte å klære på, men i dag beveger vi oss rett ut i virkeligheten, der Folkehøgskolenes demonstrasjon rett utenfor Stortinget står klar for reell politisk og demokratisk deltagelse. Vi demonstrerer mot Høyre / Fremskrittspartiets budsjettforslag om kutt i dem generelle støtten til Folkehøgskolene og i studielånsstøtten for folkehøgskoleelever.

Stortinget m TSN.JPG

Så gjenstår det å se hva resultatet blir her.  Uti fra hva støttepartier og opposisjonspolitikere forteller fra podiet, kan ikke dette forslaget gå igjennom.  Men de er alle imponert over Folkehøgskole elevers engasjement i demonstrasjonen. Som Audun Lysbakken sier det: Dette er den livligste demonstrasjonen utenfor Stortinget på veldig, veldig lenge!