Checkpoint Bethlehem 1.jpg

Vestbredden gjør inntrykk

SE:VERDEN
Del på Facebook

T/R Verden har tilbragt den siste uka på Vestbredden i Palestina. Med innreise fra Jordan gjennom King Hussein Bridge fikk gruppa en følelse av hva palestinere på Vestbredden må igjennom for å komme inn og ut av "landet" sitt. En langt vanskeligere inngang til Palestina, enn den vanlige innreisen gjennom Tel Aviv.

Va Jerikoi kom vi fram til Beit Sahour som vile være vår base i en drøy uke. Utforsking av Betlehem og områdene rundt, Olivenplukking, besøk til Ramallah, Hebron og Jeriko har stått på programmet. 

Sikkerhetsmur 14 .jpg

I Betlehem får man virkelig kjenne Apartheid muren rett på kroppen. Elevene fikk gå langs muren og noen fikk også mulighet til å dekorer utenfor Banksy Store.

 

Sikkerhetsmur 14 .jpg (1)

 

En morgen kl 05:00 fikk elevene passere Bethlehem Checkpoint sammen med 6000 palestinere på vei til jobb på andre siden av muren. En rystende enkeltopplevelse for noen av elevene på T/R Verden. En dagligdags ydmykelse for palestinere (Se hovedbildet over).

Hebron er også en av de sterkere opplevelsene. Dette er Vestbreddens største by med sine 800 000 palestinske innbyggere. I sentrum av byen har ca 800 jødiske bosettere tatt kontroll over bygninger og tak og toppetasjer, og bruker posisjonen sin til å kjempe for kontroll over byen til forfedrene Abraham, Isak og Jakob. Bosetterne beskyttes av ca 2000 israelske soldater. Daglig er det konflikter mellom jødiske bosettere og palestinske innbyggere, som er forvist fra deler av byen. Bosettere i øverste etasje har bl a brukt sin posisjon til å kaste gjenstander på palestinere i markedene under. Når det blir satt opp nett, gjør flytende materialer som urin nytten.

Hebron 1 1.jpg

 Det er mange historier som fortelles, og historier legitimerer ulike gruppers verdesnbilde. Deler av Hebron er stengt av for de få bosetterne som bor der, og den tidligere hovedgata i Hebron kan bare benyttes av bosetterne og turister som får slippe igjennom. Det virker som spøkelsesby, med kun soldaters tilstedeværelse. Den brede gaten fører fram til Ibrahim-moskeen, der kun de med jødisk herkomst har adgang til hovedinngangen til moskeen som rommer gravstedet til Abrahm, Isak og Jakob. Til tross for at 800 bosetteres tilstedeværelse i byen legger store restriksoner for de 800 000 muslimene midt inne på Vestbredden, har historien til bosetterne kun ett budskap: Free Israel.

Hebron 2 1.jpg
.
T/R Verden har hatt tre dager med Olivenplukking for palestinske bønder som trenger tilstedeværelse av internasjonale deltagere for ikke å bli kastet ut fra sine jorder. Ett felt er i nærheten av Herodes Palass, ett annet mellom to besetninger, og det tredje rett inntil en vannkilde som er tatt av Israel. Vi fikk denne gangen plukke uten innblanding, og det hele foregikk i rolige former

Oliveplukking 1.jpg

Nå går turen snart gjennom muren til Jerusalem.