Sikkerhetsmur Morgen Anne Lunde

I nærkontakt med okkupasjonen

Del på Facebook

T/R Verden har besøkt Bethlehem Checkpoint en tidlig morgen sammen med palestinere som må passere hver dag for å komme på jobb på andre siden av muren.  De har besøkt Hebron, en svært betydningsfull by på Vestbredden for både jøder, muslimer og kristne, siden dette var stedet der partiarkene Abrham, Isak og Jakob holdt til og er gravlagt.  De har også besøkt den israelske bosetning Efrata på Vestbredden, og møtt en bosetter i synagogen, for å få et innblikk i hvordan israelere i bosetninger på Vestbredden tenker om den situasjonen de lever i, og situasjonen til palestinerne under okkupasjon.  Alt dette på en og samme dag.  Her er Anne Lunde, elev på T/R Verden, sine betraktninger over denne dagen.

Av Anne Lunde

Torsdags morgen sto vi alle opp tidlig og var kl 05.00 klare for å reise inn til Betlehem og gå gjennom checkpointen til Jerusalem i rushtiden. Her står menn, kvinner og barn i kø i flere timer for å gå på jobb eller skole. Vi fikk høre av en representant fra EAPPI at det ikke var uvanlig at over 5000 mennesker gikk gjennom denne checkpointen i rushtiden mellom 4 og 7 hver dag.

Bethlehem Checkpoint

Denne checkpointen gikk vi altså igjennom. Etter tre ulike sikkerhetsforetak med scanning av bager og sjekking av pass, kom vi oss til den andre siden av muren og inn til Jerusalem. Dette går disse arbeiderne og skoleelevene gjennom omtrent hver eneste dag, og om de kommer til den andre siden avhenger av om soldaten du kommer til har en god dag eller ei.

Sikkerhets Mur Morgen 2 Anne Lunde

 

Etter en liten lur og en matbit reiste vi inn til Hebron, en veldig spesiell by på Vestbredden. Her fikk vi en guidet tur gjennom den gamle byen og så markeder, trange gater og også bosetninger. Jødiske bosetninger i Hebron er spesielle i det at de er etablerte midt i byen, ofte oppå andres boliger eller butikker, som ofte gjør det vanskelig for palestinere å bo der. Bosetternee i Hebron er der for det meste av ideologiske grunner, og deres mål er at Hebron skal være under jødisk kontroll fordi byen har stor verdi for mange jøder. Ved at bosetningene ligger på toppen av husene med palestinsk befolkning, er det mulig å kaste gjenstander ned i hodet på palestinere som går i gatene og handelr på markedene.  Derfor er det satt opp nett for å unngå dette. det hindrer likevel ikke flytende væske (og urin) og treffe palestinerne som går i gatene.

 Hebron 2

 

Frem til nå hadde vi bare sett israelske soldater på avstand, men guiden vår tok oss med bort til en soldat, som viste seg å være ekstremt hyggelig. Han snakket arabisk og hadde en vennlig tone med alle og enhver. Inkludert palestinerne som var med oss. Mens vi stod og snakket med soldaten, kom en bosetter bort og begynte å gjøre trylletriks for oss. Dette var noe vi ikke hadde sett før, og det viste oss at det faktisk er mulig for oss alle å leve i fred med hverandre.

Soldat Og Settler Hebron

 

Med oss på turen rundt om i Hebron var Mourad. Senere på dagen ble han dessverre skadet i en demonstrasjon nær Jericho og tilbrakte natten på sykehus

Mourad Venn Av Roger

 

Etter dette dro vi til bosetningen Efrat og møtte den jødiske bosetteren Ardie Geldman. Han tok oss med inn i en synagoge, der vi diskuterte frem og tilbake om konflikten.

Ardie Geldman

 

Mange av oss satt igjen med frustrasjon eller aggresjon etter denne "debatten". Allikevel var vi alle enige om at vi er her for å lære og at alle synsvinkler og stemmer er noe å ta til tanke.

Torsdag var altså en ekstremt inntrykksfull og lærerik dag, og en dag vi alle på T/R Verden kommer til å huske.