IMG_6650.jpg

Tidligere elev Åshild forteller fra studietur med klassen til Palestina høsten 2022.

Del på Facebook

Hvert år reiser linja Globalt engasjement, nå omdøpt til Journeys for Justice, på studietur til blant annet Israel og Palestina.

Her får elevene selv se, høre og oppleve det de har lært om Israels okkupasjon og apartheid i klasserommet, på utflukter og gjennom møter med ulike organisasjoner hjemme i Norge.

Mens årets elever måtte endre sine reiseplaner da den mangeårige konflikten eskalerte voldsomt etter Hamasangrepet 7. oktober, dro femten elever og to lærere nedover høsten 2022. 

Sammen besøkte de blant annet olivenlunder, en flyktningleir og en ulovlig bosetting, og møtte og snakket med både palestinere og israelere for å forstå situasjonen og hverdagen i Israel og Palestina. 

 

– Det var veldig spesielt å se det vi hører om og snakket om i klassen, med egne øyne. Det gjorde inntrykk å være der og høre historiene til dem som bor der. Det lærte jeg veldig mye av, forteller Åshild, en av elevene som reiste nedover i 2022. 

 

 

Hva var det som gjorde mest inntrykk for deg? 

– Noe av det jeg husker best, var da vi besøkte en palestinsk gård utenfor Betlehem på den okkuperte Vestbredden, som lå på en høyde, hvor de plantet oliventrær. Og i hver retning så vi israelske ulovlige bosettinger. Man kjenner dem igjen fordi de er så like, fordi de er bygd så fort. Også er husene inngjerdet og har egne veier. De som bodde ved gården opplever at bosettingene kommer nærmere og nærmere, og at de blir pressa. Palestinerne blir jo tilbudt mange penger for å selge jorda si, men de nekter. De er veldig opptatt av at dette er deres land. Det palestinerne jobbet mye med nå var å kunne leve mest mulig med ting fra gården: slik at de kunne overleve, selv når de ble innestengt. 

 

 

Videre forteller Åshild om da de besøkte en palestinsk flyktningleir utenfor Betlehem. Klassen hadde allerede blitt kjent med et par av dem som bodde her, da de hadde vært på besøk på Rønningen i Oslo noen måneder før.  

 

– Jeg husker hvor trangt det var mellom husene og hvor høye husene var. Det var dit de hadde flyktet til, så før var det telt der, men så hadde de begynt å bygge hus. Nå bor de der fast, men alle tenker at dette ikke er hjemme. De hadde mistet hjemmene sine, blitt dyttet bort dit. Men de sa jo alle at de vil hjem en gang, selv om de selv har vokst opp der. Flyktningene vil tilbake til dit familien ble fordrevet fra: Det er det som er hjemme.  

 

Da elevene kom tilbake til Rønningen fortsatte engasjementet og arbeidet med å stå opp for palestinerne de hadde møtt da de var på tur. De arrangerte Palestinakveld og checkpointrollespill for sine medelever, hvor de fortalte om sine opplevelser fra turen og forsøkte å bidra til at de andre elevene kunne forstå hvordan Israels okkupasjon påvirker palestinernes liv og hvilke menneskerettighetsbrudd den innebærer. 

 

 

De var med å markere FNs internasjonale solidaritetsdag med det palestinske folk med plakataksjon med KFUK-KFUM Global nede i byen og var med i fakkeltog foran Stortinget, og de var med å arrangere Dans for håp på skolen, et arrangement hvor elevene på Rønningen samler inn penger for skolens prosjektarbeid. 

 

 

 

– Hele skolen danset i 12 timer i strekk i solidaritet med det palestinske folket. Pengene vi samlet inn gikk til våre samarbeidspartnere i Palestina, hvor pengene bidro til at palestinere kunne plante nye oliventrær og på denne måten beholde jorda si. Hver gang vi fikk inn 240 kroner, bidro dette til et oliventre, forteller Åshild. 

 

 

 

Etter Åshilds studietur med klassen høsten 2022 har den flere tiårgamle konflikten mellom Israel og Palestina - der Israel har fordrevet og undertrykket palestinerne og tatt stadig mer land - eskalert til uante høyder etter Hamas’ angrep på Israel den 7. oktober, der 1139 israelere ble drept og 250 tatt som gisler. Etter snart et halvt år med krig på Gaza er nær 33.000 palestinere drept av israelske bomber og våpen, over 13.000 av dem barn. Situasjonen på Vestbredden har også forverret seg, med over 450 drepte og over 7000 fengslede palestinere siden 7. oktober. 

   

– Jeg synes det er vanskelig å sitte hjemme i Norge og høre om alt som skjer der nede nå. Man føler man ikke kan gjøre noen verdens ting. Det er lett å føle seg håpløs, og jeg gjør ofte det, forteller Åshild. 

 

Men det er en ting som har satt seg etter hun reiste nedover høsten 2022:  

 

– Det som gjorde mest inntrykk var at palestinerne hadde håp. Jeg vet at det ikke er det samme der nede nå, som det var da vi var der. Men samtidig så har disse menneskene levd i en veldig vanskelig situasjon i mange, mange år nå. Hvis de har håp, må også vi ha det.  



 

Med utgangspunkt i den svært spente situasjonen som har oppstått etter 7. oktober er det slik at Utenriksdepartementet i skrivende stund fortsatt fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til hele Israel og til både Vestbredden og Øst-Jerusalem. Vi håper på en permanent våpenhvile i krigen på Gaza og at situasjonen blir bedre slik at vi igjen kan reise på studietur til Israel og Palestina. I tilfelle dette ikke skjer, jobber vi parallelt med en reiseplan B og førstevalget er nabolandet Jordan. Undervisninga vil uansett reisemål inneholde fordypning i Palestinaspørsmålet.