Haram al Sharif 2018 1
Haram al Sharif 2018 1

SE:Verden fikk komme inn i Klippemoskeen

Del på Facebook

SE:Verden fikk i år for første gang komme inn i både Klippemoskeen Dome of the Rock og Al Aqsa på Haram al Sharif i Jerusalem. Dette er det tredje helligste stedet for muslimer etter Mekka og Medina. Turister kommer kun inn på området via israelsk-kontrollerte checkpoints, men denne gangen fikk vi komme inn som gjester hos Awqaf -  the Islamic religious authorities - og kunne entre området fra Lions Gate. For å komme inn i moskeene måtte jentene dekke seg til etter gjeldende regler.
Dome of the Rock er bygget over klippen som historien forteller oss er utreisestedet for Mohammeds reise opp til Gud, før han returnerte til Medina og sin egen varme seng som han forlot for reisen samme natt.Videre fikk gruppa også besøke Al Aqsa moskeen. Her foregår daglige bønner for muslimene, og på fredag fylles begge moskeer samt uteområdene med flere tusen muslimer.Etter besøket kunne vi vandre ute på Haram al Sharif sammen med alle andre turister.  Det var spesielt å få lov til å være gjester hos Awqaf - the Islamic religious authorities - og få se moskeene innvendig. Særlig klippemoskeen er et spesielt bygg, som har forlatt de vanlige arkitektoniske standardene for en moskeen, og bygget etter modell av en åttekantet dom, slik de ser for seg at en kirke ville vært bygget på en slik åpent område på denne tiden.Haram al Sharif er bygget der det jødiske tempelet lå fram til det ble ødelagt ca 70 e Kr. Området lå uberørt fram til  Klippemoskeen sto ferdig i 691 e Kr. St. Helena, mor til den romerske keiseren Konstantin, valgte av respekt for jødene å la området ligge uberørt som ruin da hun besøkte Jerusalem i 326 e Kr. Hun startet da imidlertid oppbyggingen av både gravkirken, The Holy Sepulchre og fødselskirken i Bethlehem etter dette besøket. 


At konfliktnivået er høyt på Haram al Sharif er helt tydelig.  Enkelte jødiske besøkende ønsker å komme nærmere det opprinnelige tempelet enn klagemuren på nedsiden, og kommer inn på området bevoktet av israelske soldater.  Muslimene regner dette som en provokasjon, men kan ikke gjøre noe med det, da israelske militære kontrollerer hele området rundt Haram al Sharif. Her er imidlertid jødiske besøkende den dagen vi besøkte området.