Grønn & Global

Facebook
Bilder
Video
Mål for linja
Grønn & Global vil gi deg kunnskap, praksis, nettverk og opplevelser så du kan gå foran i kampen for en verden som både er bærekraftig og rettferdig - lokalt og globalt.
Studietur
Midtøsten og Sør-Afrika

Er du opptatt av klimaendringer, urettferdig fordeling og en bærekraftig framtid?

Da er Grønn & Global linja for deg.

Klimaendringer og ujevn fordeling av ressurser er de største utfordringene verden står overfor i dag.

Grønn & Global ser vi dette i sammenheng. 

Klimakampen er global, og klimaendringer rammer de fattigste landene sterkest. Samtidig er det flere forhold og globale strukturer som gjør at de fattigste land forblir fattige. Grønn & Global  vil gi deg kunnskap, praksis, nettverk og opplevelser så du kan gå foran i kampen for en verden som både er bærekraftig og rettferdig - lokalt og globalt.


Grønn & Global er en ny linje på Rønningen. Linja samarbeider tett med SE:Verden, og sammen jobber vi for å skape klimarettferdighet, økonomisk rettferdighet og rettferdig fred.

Oslo er en by der grønne verdier ligger til grunn for liv og utvikling. I 2019 var Oslo europeisk miljøhovedstad, og Rønningen var med på program og feiring. I kåringer av verdens grønneste byer er Oslo helt i toppen. Det handler om beslutninger om alt fra kollektivtrafikk, bilfri by, sykkelstimuleringsordninger, energiløsninger, kildesortering, planløsninger - ja alt som kan bidra til å forminske vårt klimaavtrykk.


På Rønningen er vi opptatt av klima og grønne verdier. I februar ble Klima- og Miljøminister Sveinung Rotevatn utfordret av elever fra Rønningen for å jobbe for å nå de internasjonale klimamålene, og skolens miljøråd jobber for at skolen hele tiden skal forbedre seg. Grønn & Global jobber for en enda grønnere by, et enda grønnere Rønningen, og ikke minst, en enda grønnere og mer rettferdig global verden! På Grønn & Global skal vi fortsette å lage kampanjer, både lokalt, nasjonalt og globalt.  Vi jobber sammen med politiske utvalg hos våre partnere i KFUK-KFUM-Global, og du får trening i kampanjearbeid og påvirkning. 

Som en del av linja deltar du i ledertreningen som tilbys elevene på samfunnsfaglig seksjon.


Grønt Flagg og Fairtradesertifisering

Rønningen er Grønt Flagg sertifisert og dette er en sertifiseringsordning spesielt for skoler. Vi er også Fairtrade-sertifisert, og jobber for at stadig flere av våre matvarer skal være både økologiske og Fairtrade-serifiserte.  I Rønningens egen café lages kaffe der Rønningen fikk leverandøren til å Fairtrade-sertifsere kaffen for at vi skulle kunne handle hos dem. Og kaffen er en av de byens beste! Grønt kjøkken

Kjøkkenet vårt bidrar til å lage gode vegatariske måltider til enhver tid. De lager så god vegatarisk mat at Grønn Ungdom velger Rønningen som sitt konferansested da de sier det er den beste vegatariske maten de får servert. 

Skolen har gått fra kjøttfri mandag til vegetar for alle opptil tre dager i uka, men de som ønsker det, får vegateriske eller veganske alternativer til alle måltider. Vi har eget steinovnsbakeri der vi baker brød heløkologisk og med urkorn. Middag lages ofte av råvarer som ellers ville blitt kasta  - vi henter det fra Verdimat. Julematen er sjølslakta økologisk gris. Elever er med på slakteprosessen og vi bruker hele dyret. Rønningen har egen økologisk kjøkkenhage, frukttrær og hønsegård.

Som elev på Grønn & Global bidrar til at vi blir enda grønnere!


Solcelle og moderne energiløsninger

Rønningen har nylig installert Oslos tredje største solcelleanlegg og sammen med 15 brønner som henter jordvarme dekker vi en vesentlig del av skolens energibehov på en grønn måte. Selv bidrar du best ved å ta dusjen din midt på dagen, da sola produserer mest strøm til skolen!


Global rettferdighet

Grønn & Global jobber for global rettferdighet sammen med SE:Verden og skolens partnere i Palestina / Israel og i Sør-Afrika. Våre partnere i YMCA og YWCA Palestina, JAI, planter trær på jorda til palestinske bønder på Vestbredden som ikke kommer til sin egen eiendom på grunn av okkupasjonen av de palestinske områdene. Bli med å plante trær for rettferdig fred og et livsgrunnlag for palestinerne som lever under okkupasjon.


Sør-Afrika har den største forskjell mellom de som er rike og de som er fattige. YMCA jobber gjennom programmet Y-justice med rettferdig fordeling i landet, som har de ressursene som er nødvendig for at alle skal kunne leve gode liv. Bli med på kampen som i 2021 også er målet til Operasjon Dagsverk


Sykkeltur i Soweto eller i Oslo

På Rønningen får du reisekort med Ruter, så du til enhver tid kan reise kollektivt.  Men du kan også ta med sykkel til Rønningen - Oslo blir stadig bedre på tilrettelegging for sykkel, og du kan både velge å sykle i marka som er rett utenfor døra, eller nedover i byen som du har god utsikt til fra Rønningen. Blant skolens ansatte er det stadig flere på El-sykkel på vei til skolen!

Blir du med på studietur til Sør-Afrika for å jobbe med vår YMCA-partner der, kan du sykle i Soweto, og ta toget mellom Johannesburg og Cape Town.  Det tar 36 timer, men du krysser samtidig det afrikanske kontinentet med tog.


Grønn & Global - det er i brytningen mellom det grønne og det globale at forandring kan skje - for klimarettferdighet, økonomisk rettferdighet og rettferdig fred!  Bli med i arbeidet for å gjøre verden bedre! Og bli med å forme dette nye tilbudet på Rønningen!

 

JakobSolevaag.jpg
Jakob Solevåg