Rønningen folkehøgskole mottar mange åpne søknader uten at det er knyttet til en utlysning. Vi beklager at vi ikke har anledning til å bruke tid på å besvare åpne søknader.
For tiden har vi følgende utlysninger:
Miljøstipendiat på Rønningen FHS 2025-26
For skoleåret 25/26 skal Rønningen FHS ha et team av +/- 12 miljøstipendiater som en del av skolens ledertreningsprogram.
Vi søker en gruppe med engasjerte og dyktige folkehøgskoleelever og /eller studenter som på en god måte er med på å skape et godt skolemiljø på Rønningen. Gjennom et år som miljøstipendiat vil du få svært god ledertrening gjennom spennende faglige utfordringer og sosialpedagogiske oppgaver.
Paraplyprogrammet Miljøstipendiat består av 2 uavhengige, men komplementerende hovedkomponenter:
- «Miljøstipendiat - Ledertrening i praksis» - Rønningen Folkehøgskoles helårskurs
- «Lederskap i praksis», eksternt ledertreningsprogram som består av ekstern veiledning og refleksjon i regi av KFUK-KFUM og MF Vitenskapelige Høgskole. Dette programmet går forut for, parallelt med, og etter folkehøgskoleåret.
«Miljøstipendiat – Ledertrening i praksis» - Rønningen Folkehøgskole
I ledertreningsprogrammet på Rønningen ønsker vi å utvikle deltagernes lederegenskaper. Her blir du utfordret på å jobbe sammen med andre mot felles mål og du lærer å anerkjenne at forskjellighet kan være et gode der deltagerne har ulike roller i et team, og ulike innganger til å løse forskjellige problemstillinger.
Du har din lederpraksis i et team på +/- 12 Miljøstipendiater som har som oppgave å skape et godt miljø på skolen. Du vil få spennende faglige utfordringer knyttet til sosialpedagogiske oppgaver og fagmiljøet på en av linjene våre og/eller gjennom praksis som støtte til enkeltelever på linje og i miljøet. Du blir en del av kollegafellesskapet på skolen og spiller en viktig rolle i miljøet.
Veiledet praksis finner sted som en del av programmet gjennom hele året som Miljøstipendiat. Miljøstipendiatene får praktisk erfaring med å organisere og lede aktiviteter og læringsprosesser, og vil i veiledningen reflektere over og evaluere eget lederskap i praksisene.
Miljøstipendiatene har ukentlige veiledninger i gruppe med ansvarlig lærer på skolen. Videre har du en egen veileder i din daglige praksis på skolen knyttet til den spesielle oppgaven du blir tildelt på linje, i oppfølging av enkeltelever eller med andre tilpassede praksisoppgaver.
Til sist bruker Rønningen eksterne veiledere fra Alluvio. Her får miljøstipendiatene ekstern veiledning i gruppe med et utenfrablikk. Gard og Synne i Alluvio jobber med miljøstipendiatene både individuelt, med gruppen og gruppedynamikk, hvilke roller den enkelte tar i en gruppe, og hvordan en ser deg selv i samfunnet.
Miljøstipendiatene på Rønningen bor i egen etasje på Herregården, og får kost og losji på skolen. I tillegg til skolens undervisningstid på dagtid er stipendiatene til stede for elevene på ettermiddag og kveldstid i en turnusordning, de deltar på skolens lørdagsseminarer, samt ulike arrangementer og utflukter. Miljøstipendiatene er også med som medledere på studieturer på den linja /seksjonen der de har sin lederpraksis. Videre kan de bli utfordret på å lede sitt eget valgfag, holde egen Morgensamling foran hele skolen, og mange andre oppgaver der man kan få trening i lederskap.
«Lederskap i praksis» - KFUK-KFUM og MF Vitenskapelige Høgskole
Det eksterne programmet er en del av totalpakka for Miljøstipendiatene på Rønningen. Det begynner med Ledertreningskurs på Sunnmøre folkehøgskole i uke 32 - her møter du stipendiater fra de andre KFUK-KFUM skolene.
Disse møter du igjen under en nyttårssamling for stipendiatene i KFUK-KFUM på Rønningen.
På toppen av det hele tilbys praksisstudiet "Lederskap i praksis" hos MF Vitenskapelige Høgskole. Dette studiet er tilpasset den praktiske ledertreningen gjennom året, og du blir i tillegg til å være helårselev ved Rønningen, student ved MF i vårsemesteret, der du kan få 30 studiepoeng gjennom 3 mappeinnleveringer som refleksjoner over praksisen du gjør på Rønningen. Endelig mappeinnlevering er i juni.
For å bli tatt opp som Miljøstipendiat på Rønningen 24-25 forutsetter vi at du har hatt et år på folkehøgskole eller kjenner folkehøgskolens pedagogikk. Du må kunne arbeide i tråd med Rønningen og KFUK-KFUMs verdier og kristne profil. Arbeidsspråk for miljøstipendiatteamet vil være norsk.
For å delta i studiedelen må du ha generell studiekompetanse. Utenlandske deltagere må ha avlagt Bergenstesten for å kunne være student på MF i vårsemesteret.
Om du er statsborger av et land utenfor EU, må du ha oppholdstillatelse for et år 2 på folkehøgskole for å kunne være Miljøstipendiat.
Betingelser som Miljøstipendiat på Rønningen
Du har andre betingelser som Miljøstipendiat ved Rønningen enn som ordinær elev:
- Fri kost og losji
- Stipend på kr 500,- pr måned (august til mai)
- Månedskort til Ruter (august – mai)
- Du deltar på KFUK-KFUMs lederkurs på Sunnmøre Folkehøgskole i uke 32 (antagelig søndag 03.08 – fredag 08.08). Skolen dekker reise med VY-buss eller ordner transport med egen Mininbuss t/r Rønningen FHS – Sunnmøre FHS i forbindelse med lederkurset.
- Du får medlemskap i Rønningen Sportsklubb
- Du blir en del av kollegafellesskapet på Rønningen Folkehøgskole.
- Du får tilknytning til en linje og får miljøoppgaver der og på skolen forøvrig.
- Du får delta gratis på den/de annonserte studieturene som er knyttet til linja du er tilknyttet.
- Linjelærer følger deg opp i det daglige, men miljøstipendiatene har også egne ukentlige gruppeveiledninger. Alle miljøstipendiater har i tillegg sin egen mentor.
Som norsk statsborger kan du søke 100% stipend og lån hos Lånekassen for skoleåret som Miljøstipendiat, men du vil også kunne klare deg uten! (Merk at Lånekassen har et maks antall år for studiefinansiering, og det er ikke nødvendig å bruke studiefinansiering på Miljøstipendiatåret.)
Forventninger til deg som Miljøstipendiat
Som Miljøstipendiat ved Rønningen forventes følgende:
- Du skal assistere linjeundervisning og fellesfag og følger i utgangspunktet elevenes timeplan.
- Du skal følge all veiledning som gis til Miljøstipendiatene
- Du deltar på messer, elevkvelder og sosiale tiltak.
- Du blir med på turer / ekskursjoner / turneringer, konserter, forestillinger e.l. etter avtale.
- Du vil utfordres til å ha eget valgfag eller bidra i / lede en komité.
- Du får andre arbeidsoppgaver knyttet f. eks til arrangementer i helgene / lørdagsseminarer, være daghavendemedhjelper, betjene resepsjonen og holde cafeen åpen, hjelpe til med PR arbeid og informasjon for skolen m.m.
Du forplikter deg til oppmøte etter din timeplan med undervisning, praksis og veiledning på Rønningen og i lederkurset hos KFUK-KFUM. Det er krav om 90% oppmøte som ellers på Folkehøgskole.
Du starter Miljøstipendiatprogrammet med lederkurs første uke i august. Du følger elevenes skoleplan under folkehøgskoleåret, men det kan være eksterne samlinger i KFUK-KFUM og MFs komponenter før/etter elevenes hjemreisetider i forbindelse med skoleår og ferier.
Dersom du tar "Lederskap i praksis" på MF avslutter du året med studiesamling og mappeeksamen etter at folkehøgskoleåret er avsluttet.
Søknad
Send en søknad til Rektor Ottar Nesje på e-post ottar@ronningen.fhs.no. Ass rektor Mari Tesdal Hinze; mari@ronningen.fhs.no og Internatleder Ann-Kathrin Gloppen; ann.kathrin@ronningen.fhs.no legges til i kopi søknaden.
Søknadsfrist Søndag 23. februar 2025 kl 23:59
I søknaden gir du en kort redegjørelse for hvorfor du vil kunne være en god miljøstipendiat på skolen og hva du vil legge vekt på for å skape et godt miljø. Videre ber vi deg om å oppgi 1-2 referanser, samt hvilken relasjon du har til disse.
Velkommen som søker til Miljøstipendiat 2025-2026!