Fendika Inngangsparti 3.JPG

Musikk i Addis Abeba

Del på Facebook


Addis Abeba er hovedstaden i Etiopia, og et kultursentrum i Afrika. Etiopia er det eneste landet i Afrika som aldri har vært kolonisert, og hovedstaden, Addis Abeba, med sine 10 millioner innbyggere er preget både av stolthet og afrikanske tradisjoner.  Hele 84 kulturtradisjoner kommer til uttrykk både i dans og musikk slik du finner dem på scenene i Addis Abeba.


Etiopia regnes som menneskehetens vugge, og på Nasjonalmuseet i Addis finner du Lucy, den 3,2 millioner år gamle kvinnen som ble funnet i Etiopia i 1974, og som er en av forløperne til Homo Sapiens, slik vi utviklet oss for 200 000 år siden.Etiopia er et land som har opplevd både hungersnød og fattigdom, men også et land i utvikling, der Addis Abeba rommer både gammelt og nytt, med nye moderne bygninger og parker som har kommet til de siste årene. African Union har sitt hovedsete i denne millionbyen, og du vil finne både EU og FN med sin representasjon her.Rønningen har gode kontakter i Addis Abeba. Fendika Cultural Center, med sin leder Melaku Belay, er hjertet i samarbeidet vårt på kultursiden. Melaku er leder av senteret, han er selv danser og koreograf, men også musikkprodusent og en av Etiopias største kulturpersonligheter.Melaku Belay leder bandene Fendika Band og Ethiocolor, som har turnert verden rundt, og bl a opptrådt på både Roskilde-festivalen, Molde Jazz og Oslo World Music festival. Disse bandene har sine røtter i etiopisk tradisjonell musikk, spilles på tradisjonelle instrumenter, men låter litt som el-fiolin, gitar, bass og trommer, slik vi kjenner det - bare i et afrikansk tonespråk.På Fendika Cultural Center i Addis er det konserter hver dag, jazzkonserter mandag og onsdag, og Fendika Band med sin tradisjonelle etiopiske pop-musikk på fredager. Alle andre dager er det tradisjonell dans og musikk, og hele uken igjennom er kunstgalleriet åpent.


I følge Big World – Small pocket er et besøk til Fendika et must for alle som besøker Etiopia.

Run by the incredibly talented and Ethiopian artistic pioneer, Melaku Belay, heading to Fendika is a must while you’re in Addis.

Leading Ethiopian cultural and contemporary performance artist, Melaku started this incredible space from scratch and it now hosts almost nightly performances (Fridays are the best night to go) and boasts some permanently occupied gallery spaces too.

A strong force in the creative life of the country, Melaku is working hard to maintain the artistic heritage of his beloved homeland, combining this with a range of international and modern influences.

He’s a star and so are the many who perform here; so head on down, grab a beer and enjoy the show!


Melaku Belay forteller i denne TED-talk videoen om etiopisk dans, musikk og kulturtradisjoner, og du kan se ham improvisere etiopisk dans til improvisert jazz. 


Rektor, Ottar Nesje, var innom Fendika på mandagsjazz på Fendika i 2023, og ble med bandet Kayn Lab på jam. Bassist Henok Temesgen er utdannet ved Berkely School of music i Boston, og har vært musiker i New York i 20 år.  Nå har han vendt tilbake til Addis Abeba, og startet Jazzamba African Jazz School hvor han er både lærer og leder. Addis Abeba er med dette blitt et senter for afrikansk jazz i Øst-Afrika. 


I utviklingen av reggea-musikken på Jamaica spiller også etiopisk kultur en rolle. Rastafarianerne ser på Haile Selassie I, Etiopias tidligere keiser, som den inkarnerte guddommen, der svart selvrespekt, selvstyre og tilbakevending til Afrika er viktige elementer.Men Addis Abeba har mer å by på, og Rønningen samarbeider også med våre partnere i YMCA og i Kirkens Nødhjelp. YMCA har 3 avdelinger i Addis Abeba, og deres arbeid omfatter både fredsarbeid, sosiale utviklingsprogrammer, utdanningsprogrammer, samt helse og fitness programmer. Hos Kirkens Nødhjelp kan vi se hvordan de arbeider med vann, klima og fredsarbeid.Å vandre i Entoto Park med utsikt over byen helt opp på 3000 meters høyde eller i  Friendship Park nede i byen, eller spise etiopisk mat på en av byens restauranter er også på menyen på en slik tur.Bli med til Addis Abeba – en studietur du sent vil glemme!


Pris på studieturen finner du her. Det tas forbehold om prisendringer i henhold til den globale utviklingen i en verden som er preget av kriser og usikkerhet. 


Rønningen tilbyr også et gratis alternativ til sine elever: OSLOVE - studietur i egen by. Dette er studieturvalget for elever som ikke er med på linjenes studieturer.  Les mer om dette studieturvalget her.