Grønn skole

 


I 2014 ble Rønningen Norges første Grønt flagg-sertifiserte folkehøyskole. Du har kanskje hørt om sertifiseringsordningen «Miljøfyrtårn»? Grønt Flagg er en spesialsertifisering for skoler, og den fokuserer enda mer på at miljøfokuset skal gjennomsyre undervisningen.


Vårt nye skoleanlegg er bygget med moderne energiløsninger, der jordvarme hentes opp gjennom 250 meters dype brønner. Elevrom og nye bygg varmes opp av vannbåren varme fra dette anlegget. Skolens kunstgressbane er den første i Norge med et totalt resirkulerbart kunstgressystem.


I 2019 etablerte Rønningen Oslos tredje største solcelleanlegg på taket av Undervisningsbygget og Internatet. Dette reduserer strømforbruket vårt ytterligere, og om du vil bidra tar du dusjen din når sola står på sitt høyeste! Da dusjer du i solenergi!


Som elev på skolen får du Ruterkort, og vi bruker kollektive transportmidler så mye som mulig.Ansatte bruker i stor grad el-sykler i det daglige, og de som kjører el-bil, kan lade bilen på en av skolens ladestasjoner.


Rønningens studieturer skal være spennende reiser som tilbyr faglig aktivitet og god læring innenfor hver enkelt linjes fagområde. Ved å fokusere på reisemål både i Europa og i Norge bidrar vi til å redusere skolens og elevenes klimaavtrykk. Kun linjer som har verden som klasserom og som samarbeider med våre partnere i Afrika og Midtøsten har studietur til land i Sør.


På Rønningen er vi også opptatt av at det skal være lett å velge lurt – og vi skal ha det gøy mens vi holder på!

I hverdagen på Rønningen følger det grønne skiftet tre akser; Reduse, Reuse og Recycle. Her er noen eksempler på hvordan du vil møte det i hverdagen: 


Reduce
Kjøkkenet er våre Reduce-helter:

  • Mange av råvarene våre kommer fra Verdimat - overskuddsvarer som ellers ville blitt kastet. Slik bidrar vi til å minske matsvinn.
  • Vi serverer restelunsj på mandag med det beste fra uka som gikk. Her finner du kanskje noe til kl 16:00 måltidet på fredag også. Slik minsker vi vårt eget matsvinn.
  • Kjøttforbruket i Norge er for høyt. Kjøkkenet har både spesialisert seg på å lage gode vegetarmåltider og har fokus på å bruke kjøtt som krydder i maten istedenfor som hovedingrediens når det er naturlig. Vi bruker lokale råvarer så langt det går. 
  • Rønningen har eget bakeri, der kjøkkenet baker brød på økologiske kornsorter

Reuse

  • Vi har byttemarkeder, bokbod, fiksefest, bruktbutikksafari og kurs i redesign og oppsirkulering.

Recycle

  • Selvsagt kildesorterer vi, men vi går også lenger: Deler av matavfallet vårt blir gjennom bokashi-kompost mat for vår egen lille kjøkkenhage der vi blant annet dyrker te til Ubuntu Bar.

Les mer om Rønningen som grønn skole og det nye solcelleanlegget på Folkehøgskole.no!