Journeys for Justice - Palestina / Sør-Afrika

Instagram
Bilder
Video

Journeys for Justice

For deg som ønsker å ta opp kampen mot urettferdighet. 

 

Mål for linja

Bli kjent med Sør-Afrika og Israel/Palestina - og kampen mennesker har stått og fortsatt står i: mot undertrykkelse og diskriminering og for frihet og rettferdighet! 

På Journeys for Justice ønsker vi å lære sammen, diskutere sammen og jobbe sammen, for rettferdighet og forandring. 

 

Studietur
Sør-Afrika og Palestina / Israel

Skjer apartheid rett foran øynene våre? 

Hva vil det si å leve under okkupasjon?

Hva er folkerett og hvordan kan man si at den brytes på både Gaza og Vestbredden?

Hvordan er forholdene i Sør-Afrika etter at apartheidregimet falt på begynnelsen av 90-tallet?

Gjelder menneskerettighetene og folkeretten for alle mennesker?

Hvordan påvirker rasisme og diskriminering unge i Norge?

Hvilke tegn på håp ser unge mennesker når lidelse og urettferdighet rammer?

Hvilken rolle spiller Norge? Og hva kan du selv gjøre?

Dette er noen spørsmål vi stiller på Journeys for Justice. Sammen med deg har vi lyst til å lete etter svar og påvirke verden!

I løpet av høsten og vinteren 2023-2024 eskalerer den flere tiår gamle konflikten mellom Israel og Palestina til helt nye høyder. Etter Hamas og andre islamistiske gruppers terrorangrep på Israel 7. oktober ser verden at Israel fører en svært brutal krig på Gaza, en krig som FN sterkt kritiserer og som har gjort at Sør-Afrika har tatt Israel inn for den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag for folkemord.

Sør-Afrika har en historie med apartheid - systematisk sortering og rangering  av mennesker basert på hudfarge. Amnesty bruker begrepet apartheid for å beskrive Israels systematiske forskjellsbehandling av palestinere.

Gjennom året på Journeys for Justice vil du oppleve både Sør-Afrika og Palestina på nært hold. 

Du vil erfare at alle menneskers likeverd gang på gang trues, men er verdier verdt å kjempe for!

På Journeys for Justice ønsker vi å lære sammen, diskutere sammen og jobbe sammen, for rettferdighet og endring. 

Vi tror at veien til endring går gjennom kunnskap og engasjement. På Journeys for Justice ønsker vi å skape gode rom for begge deler. Gjennom kunnskap om: 

  • menneskerettigheter og demokrati
  • globalisering og urettferdig fordeling
  • klima og bærekraftig utvikling
  • rasisme og utenforskap
  • krig og konfliktløsning

ønsker vi å ruste deg til kampen for en mer rettferdig verden!

 

Vi vil jobbe med formidling, beslutningspåvirkning og aktivisme, slik at vi står stødigere i kampen mot urettferdighet. 

 

Du lærer gjennom øvelser og rollespill, spennende menneskemøter og inspirerende foredrag, gjennom å samtale, reflektere og diskutere med de andre i klassen, gjennom prosjektarbeid, og gjennom studieturer og utflukter.

 

Som den eneste folkehøgskolen i Oslo er veien kort til organisasjoner og institusjoner som jobber med saker vi er opptatt av.  De har spisskompetanse på sine felt, og vi er så heldige å få lære av dem når vi besøker eller får besøk av ansatte og frivillige i i KFUK-KFUM GlobalChangemaker, Amnesty, Antirasisistisk senter, Læringssenteret Utøya, Framtiden i våre hender, Holocaustsenteret og Nobels fredssenter med flere. Vi oppsøker moské, synagoge og kirkelige aktører.

 

Vi blir med på debatter, foredrag og demonstrasjoner, går på teater, kino og nyter godt av hva Oslos rike kultur- og samfunnsliv har å tilby. 

 

Journeys for Justice får du kampanjepraksis, aktivisterfaring og nettverk. Gjennom vårt samarbeid med organisasjoner som KFUK-KFUM Global og andre får du utforme og gjennomføre kampanjer som sprer kunnskap, skaper holdninger, endrer handlinger og påvirker beslutninger for en mer rettferdig verden. Du blir kjent med engasjerte frivillige på din egen alder som brenner for noen av de samme sakene som deg.

En vinter arrangerte Miljørådet på Rønningen Folkehøgskole (der flere på vår linje var med) en banneraksjon utenfor Stortinget i samarbeid med KFUK-KFUM Global. Se filmen om hvordan det gikk da de utfordret klima og miljøministeren til å gjøre mer i kampen mot klimaendringene. Filmen er laget av Leo Wråle på Foto/Video-linja på Rønningen.


Du blir også engasjert for en bedre verden gjennom spennende opplevelser på studietur. For å få mest mulig ut av reisene setter vi oss inn i landenes historie og de politiske, sosiale og kulturelle forholdene der før vi drar. 

På turen til Israel og Palestina har vi base i Betlehem. Vi besøker hellige steder som Klagemuren og Al Aqsa-moskeen i konfliktfylte Jerusalem.Vi drikker nypresset granateplejuice og spiser verdens beste falafel

På Vestbredden får du møte unge palestinere og høre om hvordan den israelske okkupasjonen påvirker deres hverdag.

Gjennom Oliventrekampanjen og vårt samarbeid med KFUK og KFUM i Joint Advocacy Initiative får du gjøre en praktisk innsats for å bedre deres livsvilkår.

KONTRASTFYLTE SØR-AFRIKA

Bli med gjennom kontrastfylte Sør Afrika fra Johannesburg til Cape Town. Utforsk hvorfor Sør-Afrika er det landet i verden med størst forskjell mellom fattig og rik, enda apartheid formelt sett er avskaffet. I Soweto drar vi på sykkelsafari, vi utforsker områdene som gjorde Sør-Afrika rikt på gull, nyter dagene på vennlige Lebos Soweto backpackers før vi drar på safari.

I Cape Town besøker du fengselscellen til Nelson Mandela og blir kjent med sørafrikansk ungdom som forteller om sine utfordringer og muligheter. Du får du oppleve den fantastiske utsikten fra Table Mountain og andre vakre steder i det mange mener er "verdens beste by".


Hjemme i Norge deler du dine opplevelser og engasjerer dine medelever og andre til å være med å stå opp mot uretten som unge palestinere og sørafrikanere opplever.


Følg linja på Instagram

JakobSolevaag.jpg
Jakob Solevåg
anine 3_redigert.png
Anine Jing Aspholt Monsen
Joakim til nettside_redigert_beskjært.png
Joakim Caspar Meen
Kristin Glad
Lærer Globalt Engasjement
Kristin Glad