Etiopia Entoto gruppebilde.JPG

Addis Ababa, Etiopia

Del på Facebook

Addis Ababa - musikk, dans, afrikansk kultur og rettferdig fordeling


Vi reiser til Addis Ababa - hovedstaden i Etiopia. Addis er et  kultursentrum i Afrika, og Etiopia er det eneste landet i Afrika som aldri har vært kolonisert, og landet er preget av stolthet og lange afrikanske tradisjoner.  Hele 82 kulturtradisjoner kommer til uttrykk både i dans og musikk slik du finner dem på scenene i Addis Abeba.På turen skal vi få møte både musikere og dansere som er aktive på de mest innovative scenene i Addis. Noen spiller ethio-jazz, andre spiller etiopisk tradisjonsmusikk i populærmusikalsk drakt med tradisjonelle instrumenter. Reggea-musikken har også sin opprinnelse i etiopisk tradisjon.Danseformene du finner i Etiopia er antageligvis noe annet enn det du har opplevd tidligere. Som oftest er den integrert sammen med musikken. Rønningen har svært attraktive kontakter i Addis Abeba. Fendika Cultural Center, med sin leder Melaku Belay, er hjertet i samarbeidet vårt på kultursiden. Melaku er selv danser og koreograf, men også produsent for musikk og utstillinger og en av Etiopias største kulturpersonligheter. Han har selv opptrådt på Roskildefestivalen, Molde Jazzfestival og Oslo World Music festival med bandene EthioColor og Fendika Band og turnerer hvert år både i Europa og USA. Dette er dans og muskk som har sine røtter i etiopisk tradisjonell dans og musikk. Musikerne spiller på tradisjonelle instrumenter, men de låter litt som el-fiolin, gitar, bass og trommer, slik vi kjenner det - bare i et afrikansk tonespråk.Gjennom Fendika og Melaku får vi workshops med utøvende musikere og dansere i Addis. Her får du prøve deg på noe som er helt annerledes enn det du er vant med fra tidligere.  

I Addis Ababa møter vi selvfølgelig også andre aktører. Hos Mekane Yesus Music Department får vi utvekslet erfaringer både i studio og innenfor afrikansk gospelmusikk. De har nylig bygget opp et studio av høy kvalitet, og her har får vi fine utvekslinger. Etiopia som land har en svært rik historie. Landet regnes som menneskehetens vugge, og på Nasjonalmuseet i Addis finner du Lucy, den 3,2 millioner år gamle kvinnen som ble funnet i Etiopia i 1974, og som er en av forløperne til Homo Sapiens. Etiopierne  regner seg som etterkommere fra Kong Salomo og Dronningen av Saba, og har en 3000 år lang kulturtradisjon de gjerne forteller om. Bare ta en tur til Keiserpalasset, der den siste keiseren, Haile Selassie I, regjerte fra 1930 til statskuppet i 1974. Der finner du alle historiene om paktens ark med de 10 bud som havnet i Etiopia, men også de mørkere historiene i Etiopias historie. 


I utviklingen av reggea-musikken på Jamaica spiller også etiopisk kultur en rolle. Rastafarianerne ser på Haile Selassie som den inkarnerte guddommen, der svart selvrespekt, selvstyre og tilbakevending til Afrika er viktige elementer.Etiopia er et land som har opplevd både hungersnød og fattigdom, men også et land i utvikling, der Addis Abeba rommer både gammelt og nytt, med nye moderne bygninger og parker som har kommet til de siste årene. African Union har sitt hovedsete i denne millionbyen, og du vil finne både EU og FN med sin representasjon her.Men Addis Abeba har mer å by på, og Rønningen samarbeider også med våre partnere i YMCA og i Kirkens Nødhjelp. YMCA har 3 avdelinger i Addis Abeba, og deres arbeid omfatter både fredsarbeid, sosiale utviklingsprogrammer, utdanningsprogrammer, samt helse og fitness programmer. Hos Kirkens Nødhjelp kan vi se hvordan de arbeider med vann, klima og fredsarbeid.


EtioÅ vandre i Entoto Park med utsikt over byen helt opp på 3000 meters høyde, i Friendship Park nede i byen, og å spise etiopisk mat på en av byens restauranter er også på menyen på en slik tur.Vi bor på konferansesenteret til Røde kors i Addis Ababa, og har minibusser og sjåfør fra Røde Kors. Her er sikkerheten godt ivaretatt, det er fine uteområder innenfor et bevoktet område, stor matsal med buffet hver dag om vi skulle ønske å bruke denne, og etiopiske markeder rett rundt hjørnet. 


Rønningen vurderer alltid sikkerhetssituasjonen i våre reisemål, og følger UDs reiseråd. I deler av Etiopia har det vært borgerkrig, men dette omfatter ikke hovedstaden Addis Ababa. Dersom situasjonen skulle endre seg, og UD ikke anbefaler reiser til området, vurderes alternative studieturmål.


Bli med til Addis Abeba – en studietur du sent vil glemme!


Rønningen tilbyr også flere studieturer med ulike faglige fokus og prisnivå. Om du ønsker det kan du velge å være med på en av de andre turene som arrangeres av Rønningen i vår felles studieturperiode:


Priser på studieturene finner du her. Det tas forbehold om prisendringer i henhold til den globale utviklingen i en verden som er preget av kriser og usikkerhet.